fbpx

Teràpia d’entonació melòdica en afàsia

En els 10 mesos des de que una bala va perforar el cervell i va deixar en estat crític a la congressista Gabby Giffords ha tornat a aprendre a parlar – una gesta que en part atribueix a la Musicoteràpia .

Giffords va patir d’afàsia – la incapacitat per parlar a causa de l’estat malmès a les vies del llenguatge a l’hemisferi esquerre del cervell .

La seva mare sabia que les seves cançons favorites – “American Pie”, “Brown Eyed Girl”, “Over the Rainbow” – i juntament amb el pare, el seu marit i la seva musicoterapeuta Giffords, la van envoltar amb la música que estimava.

Gabby podia cantar diverses paraules en una frase, però no podria fer una frase de tres paraules juntes pel seu compte“, diu la seva musicoterapeuta, Maeghan Morrow. Morrow va haver de cantar les seves necessitats, com ara “Jo vull anar al llit” o “estic cansat”. Ajudeu al seu ésser estimat, paraules de record cantant una part d’una cançó familiar i haver d’acabar la frase amb ella o sola.

La música és aquest altre camí per arribar de nou a la parla” , va dir Meaghan Morrow , musicoterapeuta i especialista certificada en lesions cerebrals a l’Hospital de Rehabilitació TIRR Memorial Hermann a Houston . Morrow va comparar el procés amb un desviament de l’autopista .

” No és capaç d’anar cap endavant en aquest camí mai més” , ha dit, però ” es pot sortir i donar la volta i arribar a on necessita anar . ”

L’habilitat del cervell per pavimentar noves vies al voltant de les àrees danyades es diu neuroplasticitat . Un adult pot tornar a aprendre a parlar – amb l’entrenament adequat i molta pràctica , d’acord amb el Dr Gottfried Schlaug , professor associat de neurologia i director del Laboratori de Neuroimatge de Música i al Beth Israel Deaconess Medical Center i l’Escola de Medicina de Harvard .

Schlaug va comparar el procés com si volguéssim a aprendre a tocar el piano als 50 anys o 60 .

” Seria un procés molt més laboriós de fer això que si anés a començar a l’edat de 6 o 7″ , va dir .

El cervell és una xarxa de connexions . Les més utilitzades reforcen amb el temps – igual que les autopistes . Les connexions més febles segueixen aquí , però com carreteres secundàries més petites .

Per ajudar a recuperar la parla ,” la connexió ha de ser pasada d’una carretera d’un sol carril a una carretera estupenda” , va dir Schlaug .

A través d’imatges de ressonància magnètica funcional, els científics han començat a assignar moltes funcions del cervell a regions específiques . Atès que la parla es manté en gran mesura en el costat esquerre del cervell , la música activa les àrees visuals , motores i de coordinació de les dues parts , així com les zones del cervell implicades en la memòria i l’emoció .

Res activa el cervell tan extensament com la música ” , va dir el Dr Oliver Sacks , professor de Neurologia a la Universitat de Columbia i autor del llibre , ” Musicophilia .

En l’última dècada , la capacitat de la música per accedir a la llengua en el cervell ha estat explorat amb gran detall , i explotat com un mitjà per recuperar la parla després d’una lesió cerebral .

Aquests pacients ” tenen algunes paraules en algun lloc “, sinó que han de ser ” enganyats o seduïts en el descobriment d’ells” , va dir Sacks .

Però moltes persones es mostren escèptics sobre els beneficis de la teràpia de la música , i poques asseguradores cobreixen . Schlaug està actualment duent a terme un assaig clínic de ” teràpia d’entonació melòdica ” en pacients amb accident cerebrovascular afàsics , comparant-lo amb la teràpia de la parla o cap tractament en absolut .

El judici de Schlaug implica 75 sessions de teràpia d’una hora intensius . La teràpia pot ser frustrant i emocional per als pacients afàsics , la incapacitat de parlar no és la reflexió sobre la seva intel · ligència .

Aquesta frustració va ser visible a la cara de Giffords , va dir Morrow . Però els resultats van ser ben val la pena l’esforç .

” Em va prendre un parell de dies , però ella va començar a donar-me un polze cap amunt ” , va dir Morrow . “Després, començava obrint la boca donant una mica de hum . Després es convertiria en paraules en les últimes setmanes . ”

I a través d’ cançonetes com ” Feliç Aniversari ” , ” American Pie ” i el seu favorit , ” Brown Eyed Girl” , Giffords va obrir lentament el camí de tornada al llenguatge .

“Quan vaig veure per primera vegada Gabby i jo primer vaig cantar la cançó amb ella” , va dir Morrow , “Jo sabia que les coses anaven a millorar. “

Comparteix l'article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on print
Share on email
Share on pinterest